The Siege of Tilburg in Google Maps


The Siege of Tilburg (Het Beleg van Tilburg) weergeven op een grotere kaart

vrijdag 3 september 2010

Martin van het Spoor

In de eerste periode van het beleg voerden de Burgertroepen een felle strijd om Zuid en Centrum-Zuid. Wekenlang wisten ze stand te houden. De Burgertroepen waren samengesteld door vrijwilligers van waar dan ook. Verschillende mensen in dit samengestelde leger, verdedigden met hun leven de stad.
Op de Oude Dijk pakten zo ook studenten van de Academie voor Beeldende Vorming de wapens op. Het voorste gedeelte werd na een week met de grond gelijk gemaakt.

Oude Dijk



Een van de studenten was een muzikant van de Rockacademie. Martin van het Spoor verruilde zijn instrument voor een sniper rifle en wist dagenlang troepen te verhinderen het gebouw binnen te komen, en mede-studenten en vluchtelingen te beschermen. Hij kwam om het leven toen zijn spot bestookt werd met een mortier.
Mede-studenten waren begonnen met een monument voor hem onder de plek waar hij dagenlang stand hield. Het schilderij hebben ze nooit af kunnen maken toen ook hun beschoten werden en moesten vluchten. Hieronder nog een detailopname van het monument.

Monument Martin van het Spoor

Geen opmerkingen:

Een reactie posten