The Siege of Tilburg in Google Maps


The Siege of Tilburg (Het Beleg van Tilburg) weergeven op een grotere kaart

zondag 19 december 2010

Collateral Damage

Friendly Fire is an oxymoron.
- Sgt. John G. Ford, US Army, 0ct. 2007, foreword in DMZ 4 by Brian Wood, Riccardo Burchielli, Nathan Fox

De autoriteiten en burgerinstanties hebben de regering gevraagd, duidelijkheid te verschaffen over de gevechten van de afgelopen week. Hierbij zouden zo ongeveer tussen de 15 en 50 mensen zijn omgekomen. Later waren er schattingen van ongeveer 45 burgerslachtoffers en minimaal 200 gewonden. Het geschatte dodental is nu opgelopen naar 70 burgerslachtoffers. Zowel door Militairen als Burgertroepen.


- “Er was geen waarschuwing! Het begon ineens en ze zeiden alleen dat als er werd gevochten wij binnen moesten blijven. Pas uren later hielp een soldaat ons uit de gevarenzone.”

- “De autoriteiten hadden ons gezegd dat wanneer er gevochten wordt je dekking moet zoeken, want anders loop je gevaar! Maar zelfs toen we in de kelder zaten werd deze beschoten.”
Door wie werden jullie beschoten?
- “Door Militairen! Die dachten dat hier Burgertroepen zaten!”

Militairen en aanvankelijk ook de autoriteiten spreken van een succesvolle operatie, nu de rust weer gedeeltelijk is hersteld. Maar mensenrechtenorganisaties trekken andere conclusies.
“Mensen werden gebombardeerd, en ook buiten de gevechtszones. Bij die bombardementen zijn de meeste slachtoffers gevallen. Er was niet gewaarschuwd! Als er was gewaarschuwd hadden burgers het gebied kunnen verlaten, en had er door Militairen en de autoriteiten efficiĆ«nter tegen Burgertroepen opgetreden kunnen worden!”

Tot nu toe valt nog steeds niet precies vast te stellen hoeveel burgerslachtoffers er zijn gevallen. Militairen reageerden op bovenstaande reacties dat het erg moeilijk is om onderscheid te maken tussen burgers en Burgertroepen. “De persoon die van de ene naar de andere kant van de straat rent kan daar een wapen hebben liggen. En als we ons omdraaien, kan hij m weer weggelegd hebben en dan mogen we niet ingrijpen.”
Hiernaast zijn er zowel berichten als geruchten dat er burgers door Burgertroepen werden gedood of werden gebruikt als menselijk schild.

Voor de mensen hier is het uiterst complex. Ze lijden onder de Burgertroepen, milities en terroristen. Maar ook onder de autoriteiten en Militairen die de orde willen herstellen en de stad willen ontzetten.

Tot nu toe is er nog niet gereageerd op de verdwaalde mortierinslagen, buiten de gevechtszone.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten