The Siege of Tilburg in Google Maps


The Siege of Tilburg (Het Beleg van Tilburg) weergeven op een grotere kaart

dinsdag 23 november 2010

De geschiedenis van de toekomst

De media tonen precies waar het hier in Tilburg op neerkomt: Een belegerde stad, burgers die elke dag leven in angst leven, gevechten in de straten tussen soldaten en paramilitaire organisaties.

De belegering doet in veel opzichten denken aan de oorlogen die in de middeleeuwen werden gevoerd en de manier waarop in die tijd steden voor een dergelijke manier van oorlogsvoering zelfs waren toegerust. Deze vergelijking berust niet alleen op de omsingeling, beschietingen, de tactiek van de verschroeide aarde, maar ook op de manier waarop bepaalde hulpmiddelen worden toegepast. Maar ook aan oorlogen in moderne tijden zoals het beleg van Sarajevo van 1992 tot 1996.
In dit geval hebben we het overigens niet over de bewapening. De wapens van nu zijn veel geavanceerder dan voorheen. Het gaat om indirecte oorlogswapens. De manier waarop belegeraars de stad en inwoners beroven van hun meest elementaire bestaansvoorwaarden en hen langzaam laten sterven van honger en dorst. Water en elektriciteit zijn schaars en hulpkonvooien worden slechts zelden toegelaten. Of de manier waarop terroristen en sluipschutters angst zaaien onder de bevolking.



Toch blijven kijken en nadenken. Parallellen zoeken in de geschiedenis die op de toekomst van toepassing zouden kunnen zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten